Projekt av olika slag


Sedan starten 1987 har ÅK bedrivit en verksamhet som ses som nytänkande för körer. Kören är en projektkör, som samlar sångare till olika projekt snarare än att binda till en kontinuerlig verksamhet. Det här för att ge sångare en valmöjlighet för sin medverkan - sångaren behöver inte sälja sin själ till ensemblen, men nog till en verksamhet som tilltalar just henne. Grunden till projekten är en tematisk repertoar. Den stora skillnaden till andra körer är att musiken kombineras med en annan konstnärlig uttrycksform såsom dans, teater, ljudband och bildspel. Allt till dramatiserade programmatiska helheter. Här följer några exempel:


ÅK Ensemble goes DISCO (2018, 2020)

ÅK Ensemble goes DISCO

ÅK Ensemble anordnade ett ADULT DISCO på Kåren lördagen den 14 april 2018 samt 29 februari 2020 där publiken fick släppa loss på dansgolvet med inslag av sing-alongs för alla hugade. I samband med evenemanget bjöd kören även på en ”teaser” angående höstens kommande "Can't Stop the Feeling"-föreställningar.


ÅK Ensemble - Can't Stop the Feeling! (2018, 2019)

ÅK Ensemble Can't Stop The Feeling!

ÅK Ensemble höll två konserter på Domino i Åbo tillsammans med 110th Street Band inför en över 750 personer stor begeistrad publik där det bjöds på hits från 1970-talet till i dag, med allt från Queen och Tina Turner till Nightwish och Justin Timberlake. Under 2019 turnerade kören med konceptet till Vasa, Pargas, samt Ekenäs.


ÅK 30! (2017)

Kören fyllde 30 år, vilket firades med en jubileumskonsert på Logomo den 25 mars. Konserten bjöd på en tillbakablick på åren som gått och gav smakprov på musik i varierande stil ur de projekt som kören jobbat med under de senaste tio åren.


foto: Jouni Lappi

Kören ackompanjerades av 'The 105th Street Band' under ledning av Thomas 'Skitta' Lindroos och förutom nuvarande dirigenten Pia Kulla deltog även de tidigare dirigenterna Hanna Kronqvist, Martin Segerstråle och Sam Fröjdö. Medverkade gjorde också flöjtisten Jennie Högberg, pianisten Tatu Erkkilä, Kim Engblom vid mixerbordet och Nilla Hansson som konferencier.


foto: Jouni Lappi

Ett smakprov från konserten finns på YouTube: Coldplays Viva la Vida


ADIEMUS (2016, 2019)

ADIEMUS består av ett urval verk ur Karl Jenkins produktion, bland annat från Adiemus -albumen. I denna föreställning samarbetar ÅK med KDC Dancers under ledning av Karin Eklund, ljuddesignern Kim Engblom, ljusdesignern Mari Agge samt flöjtisten Melissa Petters.


foto: Jouni Lappi

Publiken bjuds på en sammanvävd helhet av dans, ljuskonst och musik. ADIEMUS framförs på ett “språk” som är påhittat av Karl Jenkins. Rösterna fungerar som instrument, och lyssnaren störs inte av ordens innebörd. Musiken är universell, oberoende av språk och kultur. Tre föreställningar gavs på ÅST:s stora scen under mars 2016. Läs recensionen i ÅU här. Under året 2019 gjordes projektet på nytt i Pargas och Kimito.


foto: Jouni Lappi

Dies Irae & Tintinnabulum kan nu ses på YouTube


ÅK Goes Manhattan Transfer (2014-2016)

Under Pia Kullas ledning har ÅK gjort en djupdykning i Manhattan Transfers mångsidiga repertoar, som omspänner fyra decennier av jazz, pop och R&B. Tillsammans med The 52nd Street Band under ledning av Tomas "Skitta" Lindroos ger vi en show med plock ur alla tre genrer och de olika decennierna. På repertoaren finns bland annat Birdland, Tuxedo Junction, Operator, Route 66 och Boy from New York City. Ett första smakprov gavs under Baltic Jazz i juli 2014 då ÅK uppträdde i parken med delar av repertoaren. I november 2014 framfördes showen fyra gånger på Apollo Nightclub i Åbo inför en talrik och entusiastisk publik. På publikens begäran gavs två nya föreställningar i februari 2015. Med utökad repertoar framfördes showen igen under Baltic Jazz i juli 2015 och under hösten gjordes turnéer till fem olika orter i Svenskfinland. Under hösten 2016 framfördes showen ytterligare tre gånger. Det femtonde(!) och sista framträdandet av showen gjordes i Salo i december. Recensionen i Salon Seudun Sanomat hittas här

En promovideo från showerna på Apollo finns på YouTube


Julkonsert (2013)

Under Martin Segerstråles ledning framför ÅK en stämningsfull blandning av traditionella nordiska julsånger, Christmas Carols av John Rutter, samt musik av Max Reger, Zoltan Kodaly och Jorma Panula. Pianist är Pasi Helin och solist Agneta Rae.

Lyssna på ett smakprov av konserten: Unser lieben Frauen Traum.


Slottets ödesdagar (2013)

Folket inbjuds till ett sista ståtligt gästabud vid hovet innan den oundvikliga sammandrabbningen mellan Gustav Vasas äldsta söner i kampen om makten. Sommaren 1563 blir allt hetare och det kokar även i hertig Johans krigskabinett. Hertig Johans gäster får uppleva en unik festmiddag med dans, musik och dramatik i händelsernas centrum - Åbo slott. Åbolands Kammarkör uppträder tillsammans med dansgruppen Ballare och Hertig Johans ensemble. Gästabudet är den slutliga höjdpunkten på 450-årsfirandet av hertig Johans och Katarina Jagellonicas vistelse på Åbo slott.

För dessa framträdanden har ÅK dammat av och uppdaterat ett av körens mest framgångsrika projekt genom åren: Tanzen und Springen - musik och dans från medeltid och renässans. Sångerna är dels exempel på dansstilar och dels renässanspärlor. Tanzen und Springen har tidigare framförts ett tiotal gånger (se längre ner).

Bilderna är tagna av Andreas Gustafsson.

Lyssna på ett smakprov: Matona mia cara


Ain't No Mountain High Enough (2013)

En stor del av rytmmusiken var under sin tidiga utveckling präglad av mycket välarrangerade vokalstämmor. Detta såväl inom den ”svarta” som den ”vita” musiken. ÅK lyfter fram den här musiken i en show tillsammans med solisterna Fredrik Furu och Siri Nyberg, orkestern Moonlighters med förstärkning av Skitta, samt dansarna Karin Eklund och Robin Edfelt. Den konstnärliga ledaren för projektet är Sam Fröjdö, som också har arrangerat en stor del av musiken.

Ett par möts och tänker tillbaka på vad de upplevt genom åren. Musik som publiken kan känna igen och minnas oberoende av ålder bär oss framåt i tiden från 50-tal till nutid. På repertoaren finns låtar av bland annat Sam Cooke ('A Change Is Gonna Come'), Bill Withers ('Ain't No Sunshine'), Leonard Cohen ('Suzanne'), Lennon & McCartney ('The Long and Winding Road') och Uriah Heep ('Sunshine').

Bilderna ovan är tagna av Kirsten Berg.
Se även Jouni Lappis och Mikael Stendahls bilder från föreställningarna.

Se och hör ett smakprov av konserten: Leonard Cohens Suzanne


Vackra vita vår (2012)

I detta projekt framför ÅK klassisk körmusik från perioden 1850-1950 under ledning av dirigenten Martin Segerstråle. På repertoaren finns musik av bl.a. Brahms, Bruckner, Debussy, Sibelius, Stenhammar och Wikander. Solister är Jonna Imeläinen och Robert Näse.

Så här beskriver dirigenten valet av repertoar: 'Det finns ett grepp i den senromantiska körmusiken som på något vis alltid fascinerat mig. Sättet att skriva till synes ganska kompakta satser, som ändå ska låta fjäderlätta och självklara, kombinerat med de ofta ganska mörka texterna och det inte alltid helt lätta tonspråket – det finns mera i noterna än man kan ana. Min personliga åsikt är att den vackraste körmusiken någonsin skrivits just under den här perioden. Det är melodiskt och klingande men utnyttjar det instrument som kören är till fullo. I många sammanhang växer stämmorna ihop till en enda organisk vävnad, där stämman i sig inte längre sticker ut utan lever i symbios med de andra.'

Lyssna på ett smakprov av konserten: Abendlied.


Henrik och Häxhammaren (2011)

Henrik och Häxhammaren var den största enskilda svenskspråkiga produktionen under kulturhuvudstadsåret 2011 i Åbo och ÅK mest ambitiösa projekt hittills. ÅK producerade operan i samarbete med Åbo Svenska Teater. Operan uppfördes fyra gånger under augusti- september 2011.

Henrik och Häxhammaren är en folkopera som utspelar sig under häxjaktens tid i Åbo och bygger på en sann händelse. Med folkballader och dramatiska scener sjunger kören om en mörk tid i vår historia. Henrik och Häxhammaren handlar om bildning, tro och vidskepelse, om makten som nyttjar hysterin som medel och sanningens olika skepnader. Och så lite kärlek förstås.

Studenten Henrik Eolenius lär sig arabiska 'över en natt'. Biskopen anar häxkrafter och ser sig tvungen att slå till hårt. Henrik och hans professor döms till döden för att ha forskat i morernas skrifter, likaså Henriks vän Lisen för sina sinnliga sånger. Guvernören Per Brahe går i kamp mot den dogmatiske biskopen, samtidigt som han drabbas av personlig sorg. Tidens rättesnöre finns i Häxhammaren, inkvisitionens instruktionsbok för häxjägare.

Ulf Långbackas opera bygger på Dan Henrikssons libretto. Musiken strävar liksom texten efter att tala direkt och engagerande till publiken. Operan är ett beställningsverk och Åbolands Kammarkör framför under Sauli Huhtalas ledning sin opera tillsammans med Brahe Djäknar, Akademiska orkestern samt solisterna Petter Andersson, Thérèse Karlsson, Dan Karlström och Mats Lillhannus. Operan är regisserad av librettisten Dan Henriksson, medan Carmela Wager står för kostym och scenbild på slottsgården i Åbo. Läs mer om Henrik och Häxhammaren på Åbo 2011-sidorna och på Facebook

Se scen 4, Strömmingsmarknaden, på YouTube

Henrik och Häxhammaren-CDMusiken från folkoperan Henrik och Häxhammaren finns på Spotify, iTunes och andra tjänster för strömning och nerladdning av musik.

CD:n finns förstås också fortfarande till salu.
Kontakta distribution@akensemble.net


Diktat och drömt (2010)

I detta projekt har ÅK lämnat bort alla externa element och sjunger inhemska körklassiker a cappella. Kören framför mer och mindre kända verk av bl.a. Bergman, Dahlström, Gustafsson, Klemetti, Kuula, Madetoja, Palmgren och Sibelius.

Lyssna på ett smakprov av konserten: Aamulla varhain.


OPERA! (2009-2011)

OPERA!-repertoaren består av körsatser ur operor av Verdi, Wagner, Smetana, Tjajkovskij, Mozart, Lully, Purcell, Händel och Gluck. Förutom kören medverkar också de lovande unga finlandssvenska solisterna Minna Nyberg (sopran) och Robert Näse (baryton), pianisten Martin Segerstråle, stråkkvartetten Via Regale, samt dansarna Karin Eklund och Robin Edfelt. Fia Molin står för regin och Sören Lillkung har lärt kören att använda Complete Vocal Technique-metoden i tonbildningen.

Se och hör ett smakprov av konserten: Placido é il mar, andiamo ur operan Idomeneo av W.A. Mozart.


Rena rama Ramel (2008)

Om inte Povel Ramels egen uppfattning hade kolliderat så med den undervisning som gavs på teckningslektionerna hade vi kanske fått se honom som konstnär istället för som musiker. För oss som roats av hans fyndiga texter och sprittande musik är tanken hisnande: tänk vad vi hade kunnat gå miste om! Povel Ramel var en mycket produktiv kompositör och hann under sin livstid registrera närmare 800 musikstycken. Bland alla dessa finns många klassiker, men även ett och annat bortglömt guldkorn. Framförallt finns här någonting för alla, för Povel Ramel lyckas med konststycket att roa gammal som ung med sina ordvrängerier.

Med Martin Segerstråle som dirigent och vid pianot bjuder ÅK på ett blandat urval ur Povels digra repertoar. Johanssons boogie woogie vals och Gräsänkling Blues är säkert rätt kända för publiken, men hur är det med Fars fabrik och Varför är Louise så blyg?? Mellan låtarna serverar ciceronen Blanka Henriksson anekdoter ur Povels liv och leverne.

Se och hör ett smakprov av konserten: Johanssons boogie woogie vals


ROCK! (2007)

För 20 år sedan samlades en grupp köraktivister för att grunda en kammarkör i Åboland. Resultatet av detta firar vi nu med produktionen ROCK!. Det kan verka som ett märkligt kammarkörsprojekt, men inte för oss. Åbolands Kammarkör har utvecklats till en ensemble som trivs med tvärkulturella satsningar och med en varierande repertoar. Rockmusiken är vår generations musik, musiken vi är uppvuxna med. Den vi alltid hört i radion, på vinyler, på våra skraltiga kasettspelare och nu i våra häftiga I-pods. I rockmusiken hade (har) vi våra idoler, det är musiken vi dansat (även tryckare) till, musiken som fått oss upp på barrikaderna. Det är musiken som alltid varit närvarande, musiken vars texter vi kan rabbla utantill mitt i natten. Trots att ÅK sjungit det mesta, så har vi aldrig gjort rock tidigare. Därför firar vi 20 år med vår generations musik – vi firar med ROCK!

Det är en fartfylld föreställning med välkända rocklåtar från olika decennier. Som exempel kan nämnas Proud Mary, Hooked on a Feeling, I Was Made for Loving You, samt ett Beatles-medley. I denna sprakande show medverkar förutom Åbolands Kammarkör även orkestern Moonlighters + Men in Black, solisten Charlotta Kerbs, dansarna Rocking Sneakers, samt ståupparna Anders Helenius & Samppe Karlsson. Hanna Kronqvist har skött instuderingen och Marina Eskolin har gjort koreografin.

Läs gärna recensionen i Hbl.

Se och hör ett smakprov av showen: ROCK!-medley


Speakeasy (2006 - 2007)

Speakeasy är en krogshow som utspelas i en lönnkrog (en speakeasy) under förbudstidens USA. Ett kringresande varietésällskap blir strandsatta på en lönnkrog sedan deras chef stuckit iväg med sällskapets pengar. Lönnkrogen drivs av gangstern Mad Sam och hans kallblodige högra hand Handsome Jack. Varietésällskapet försöker genom list klara sig undan gangstrarnas klor, vilket leder till en massa förvecklingar innan allt får en klurig upplösning.

Musiken består av jazzklassiker som It Don´t Mean a Thing, och Ain´t Misbehavin, samt gamla och nya musikalhits som There´s No Business Like Showbusiness och Comedy Tonight.

Showen är ett samarbete med jazzorkestern Airistocats, Åbo Unga Teater samt Turun Seudun Tanssioppilaitos. Sanna Korhonen står för koreografin och Bror Österlund för regi och manusbearbetning. Det är en show med närmare 50 musiker, skådespelare och dansare på scenen, och även publiken befinner sig i händelsernas centrum, eftersom lokalen inreds som en Speakeasy, och serveringen bjuder på olika sorters "kaffe". Publiken får gärna klä sig i tidsenliga kläder från 20-talets urbana USA.

Valda delar ur Pia Heikkiläs artikel om Speakeasy i ÅU 19.9:

Här bjuds på krogshow med tryck.

Då körsångarna kastar notbladen och showar loss är ingenting som på en vanlig körkonsert. De har vågat släppa allvaret och fört samman sångare,dansare, band och skådespelare.

Publiken kastas in på Speakeasy - en lönnkrog i 1920-talets Chicago. Vi lever i jazzens guldålder. Hela showen bygger på en gangsterintrig och kören sekunderar med jazzlåtar och musikalhits. Kören rör sig som en del av handlingen och sjunger i olika formationer på scenen. Solist, dansare och skådespelare turas om i rampljuset - det blir professionell ljus- och ljudsättning.

Och nej - det är ingen som slår på bromsen då hela teamet med ett 40-tal medverkande ger järnet i slutnumret 'There's No Business Like Showbusiness'. Efter helgens 12 timmar av repetitioner syns knappt någon trötthet.

Se och hör ett smakprov av showens öppningsnummer Comedy Tonight


A cappella (2005)

I sin nya produktion har kören valt bort alla extra element förutom sig själva och a cappella-musik av genrens mästare. Med konserterna vill vi ge publiken en välförtjänt paus från vardagens buller och istället låta de stora mästarnas musik få stå i fokus.

Åbolands Kammarkör erbjuder sin publik en timme musik komponerad av några av de främsta tonsättarna inom körmusik: Henry Purcell, Giuseppe Verdi, Maurice Duruflé, Henryk Górecki, Edvard Grieg, David Wikander och Hugo Alfvén. Även körmusik av finländare såsom Toivo Kuula, Kaj-Erik Gustafsson och Ilkka Kuusisto ingår.


TID (2004 - 2005)

Konserten behandlar genom tal, sång, musik och visuella effekter tid ur olika perspektiv: cyklisk tid, lineär/evolutionär tid versus kreationism. Vad är tid? Hur uppfattas och uttrycks tid? Samtidigt som temat är dagsaktuellt så är det också tidlöst. Detta är därför en programhelhet som kommer att bibehålla sin aktualitet.

Rent musikaliskt satsar vi på finländska och nordiska kompositörer. Stilmässigt visar denna konsert Åbolands Kammarkörs styrka, nämligen musikalisk bredd. Kören får i konserten göra alla stilar, från jazz till renässans, traditionell körlyrik och gospel. Genom detta kommer musiken att finnas i ett evolutionsperspektiv tillsammans med mänsklighetens uppfattning om tid genom historien. Textmässigt blir publiken serverad många tankeställare; tid ur många olika, och säkert även oväntade perspektiv.

Se och hör ett smakprov av konserten: Våren


Julmix (2003 - 2008)

Under ett flertal år blev det så gott som tradition att hålla julkonsert i samband med julmarknaden på Gamla stortorget. Konserterna hölls i Gamla rådhuset eller Katedralskolan och ett år t.o.m ute på torget.
Konserterna genomfördes i samarbete med någon annan kör eller musikgrupp, bland annat Aurorakören, Sirkkala Singers, ungdomskören Fantasia, GrooveGirls och Showtime.
Programmet bestod av populär och svängig julmusik såsom 'Rudolf med röda mulen', 'Julen är här', 'Jultåget till Farfarskullen', 'Ringleksmedley' och 'Rockin' Around the Christmas Tree.


Är det bara drömmar? (2001 - 2005)

ÅK:s produktion "Är det bara drömmar?" görs tillsammans med den rikssvenska jazz- och vissångerskan Monica Andersdotter och gitarristen Anders Skogh. Monica Andersdotter har i Sverige sökt en kör med tillräckligt hög ambitionsnivå och med rätt "känsla" för hennes musik att samarbeta med. Den kör som motsvarade hennes krav hittade hon i Finland - Åbolands Kammarkör. Det är frågan om en profan andakt för dagens stressade sekulariserade människor bestående av dels "traditionell" klassisk körrepertoar kombinerat med Andersdotters och Skoghs jazzinspirerade visor nyarrangerade för Åbolands Kammarkör av Anders Skogh. Kammarkören och Monica Andersdotter gav två välbesökta och uppskattade konserter i Pargas och i Åbo våren 2001. Tillsammans presenterade vi även en relativt ny musikgenre för den finländska publiken - jazzinfluerad musik för solist och kör.
Samarbetet fortsatte under hösten 2002 med en konsert i Ersta kyrka i Stockholm, samt efterföljande skivbandning i Åbo för en gemensam CD-skiva med Monika Andersdotters och Anders Skoghs musik, arrangerad för Åbolands Kammarkör. Skivan kom ut våren 2003.


Night and day - en moralisk bagatell (1998)

Night and day gjordes tillsammans med Kati Mäkelä och Arto Rintamäki som solister och med Hedvig Långbacka som agerande konferencier. Kören ackompanjerades av en jazztrio. Texten var av Joffi Eklund och Hedvig Långbacka. Intrigen var en typisk moralisk bagatell, svek, svartsjuka, ånger och försoning. Musiken var vald bland jazzpärlor som passade in i intrigen så som 'Night and day', 'Tea for two' och 'Yesterdays'. I produktionen deltog även en kvartett ur körens egna led: Cosmic Abundance, som sjöng 'A Nightingale Sang in Barkley Square'. Tyvärr kunde produktionen framföras endast en gång p.g.a. att Arto Rintamäki blev svårt sjuk.

notlinje

Tanzen und Springen (1997 - 2003)

En av de mest framgångsrika regisserade dramatiska helheter som ÅK gjort är "Tanzen und Springen - musik och dans från medeltid och renässans". Produktionen gjordes tillsammans med folkdanslaget Otakt vid Åbo Akademis Studentkår och med musikanter på flöjt och trumma. Otakt stod för den tidstypiska dansen och klädseln som består av en uppsättning medeltida dräkter och en uppsättning renässansdräkter. Dansernas koreografi har gjorts av Tua Henriksson och instuderingen av Margita Myllyniemi. Sångerna är dels exempel på dansstilar, och dels renässanspärlor. "Tanzen und Springen" framfördes ett tiotal gånger, bland annat på Vasa Körfestival i maj 2000 och i en förkortad version på sångfesten i Esbo 2001. Under medeltidsdagarna i Åbo sommaren 2002 gjordes sex framträdanden, och Åbo stad beställde även produktionen för sin musikserie i Wäinö Aaltonens museum 2003.


Ålderstrappan (1995 - 1996)

Ett programmatiskt drama för kammarkör, ljudband, recitatörer och bildspel. Ålderstrappan för åhöraren med på en vandring tillsammans med Ahasverus, skomakaren från Jerusalem genom livets olika skeden, som skapar ett evigt cykliskt förlopp genom historien. Musiken utgjordes av många av den klassiska körmusikens pärlor, så som Debussys 'Dieu! qu'il la fait bon regarder!', Brahms 'Waldesnacht' och Griegs 'Våren'. Texterna var valda av Hedvig Långbacka och Joffi Eklund, och för bildspelets tre diaprojektorer svarade Bianca Gräsbeck. Recitatörer var Clas Zilliacus, Hedvig Långbacka och Joffi Eklund och för regin svarade Joffi Eklund. Dramat framfördes tre gånger, bland annat under sångfesten i Mariehamn.


Körsits med kören Kören (1991-1992)

Ett spex som tar åhöraren med på en ganska typisk körsits med alla ingredienser. Musiken utgjordes av arrangerade sitsvisor för blandad kör. För texten och regin svarade Olav "Joffi" Eklund. Spexet framfördes fyra gånger, bland annat under sångfesten i Ekenäs.